Vitamine D belangrijker dan eerder gedacht !

Funktie van Vitamine D

Vitamine D is nodig om calcium en fosfor uit je voeding te halen, zodat het in je lichaam kan worden opgenomen. Vit D is onontbeerlijk is voor je botten, tanden, spieren en weerstand.
Als er te weinig vitamine D in je lichaam aanwezig is, zullen er vroeg of laat klachten ontstaan.
Het resultaat van een tekort en de bijhorende klachten wordt vaak pas na jaren zichtbaar.

VitamineD deficient bij het merendeel vd bevolking

Alhoewel het menselijk lichaam gemakkelijk kan voorzien in de aanmaak van Vitamine D is gebleken dat dit een van de meest deficiente stofjes is in Belgie en Nederland.
Vitamine D wordt ook wel de zonvitamine genoemd, omdat je lichaam met hulp van zonlicht zelf vitamine D kan aanmaken uit cholesterol !

Vitamine D gezondheidsvoordelen

Vitamine D is geen vitamine maar een Pro-Hormoon

Vitamines kunnen per definitie niet door het lichaam gemaakt worden.
We moeten ze uit voeding of supplementen binnen krijgen.
Ons lichaam kan echter met behulp van zonlicht wel zelf vitamine D maken.
Daardoor is vitamine D eigenlijk geen vitamine.
Hormonen kunnen wel door het lichaam gemaakt worden.
Vitamine D wordt in de huid gemaakt en is een voorstof van een onbekend maar belangrijk hormoon.
Dit hormoon, calcitriol, maakt deel uit van de steroïde hormoonfamilie.
Hormonen uit deze familie worden allemaal uit cholesterol gemaakt.
Bekende steroïde hormonen zijn oestrogeen, progesteron, testosteron en cortisol.
Vitamine D is dus een voorstof of pro-hormoon van het steroïde hormoon calcitriol.
Afzonderlijke website over het belang van Vitamine D3 en K2 , zeker in Coronatijd.

Waarom is er zo'n groot tekort aan Vitamine D ?

Om vitamine D aan te maken dien je je lichaam bloot te stellen aan voldoende zonlicht.
Aan de evenaar volstaat een korte blootstelling aan het overvloedige aanwezige zonlicht.
Daar knelt dan ook het schoentje. Voldoende zonlicht is hier alleen mogelijk in een "goede" zomer.
Hoe noordelijker je woont hoe moeilijker het wordt om aan je dagelijkse portie zon te geraken.
Eens september gepasseerd neemt de hoeveelheid beschikbaar zonnelicht snel af.
De schaarse winterzon dient dan nog ook je huid te bereiken, wat door de meestal lage temperaturen moeilijk lukt. Zon achter glas heeft geen Vitamine D vormend effect meer door gebrek aan UV-B straling.

De rol van UV-B in de vorming van Vitamine D

De synthese van Vitamine D gebeurt vooral onder invloed van Ultra-Violet type B licht
De conclusie zou dan kunnen zijn om in de kortedagenperiode de middagzon op te zoeken,
maar daar blijft op de 50e breedtegraad niet voldoende van over.
Hoe lager de stand van de zon hoe minder UV-B van de zon toekomt.
Op 21 december staat de zon amper 16 graden boven de horizon. Echt te weinig dus !

Voedingsmiddelen rijk aan Vitamine D

Onze voeding zal ook meestal onvoldoende vitamine-D bevatten.
Slechts weinig voedingsmiddelen vormen een goede bron van vitamine-D.
Voedingsmiddelen waar vitamine-D van nature in voorkomt zijn :
Vette vissoorten : haring, sardines, makreel, wilde zalm 400IE/100 gr,
kweekzalm 160IE/100 gr, tonijn, paling 800IE/100 gr
Visolie van levers (levertraan) : 320IE + vit A 3000IE/gram
Eidooiers : 20IE per dooier
Boter : ongeveer 80IE/100 gram.
Dit zijn slechts gemiddelde waarden die zullen variëren volgens het seizoen en/of de afkomst van het product.
Meer info op www.vitamine-D3-K2.info

Vitamine D voor vegetariers

In paddenstoelen is ergosterol (provitamine-D2) aanwezig, wat onder invloed van voldoende UV-licht omgezet kan worden in biologische actief ergocalciferol (vitamine-D2).
In het wild geoogste paddenstoelen zijn dan ook een bruikbare vitamine-D bron.
Gekweekte paddenstoelen en diegene in lichtarme omstandigheden groeien bevatten dus geen Vit D2.
Dat kan opgelost worden door ze een tijdje aan de middagzon bloot te stellen.
Ook andere planten kunnen sporen ergosterol bevatten.
Echter te weinig om daarmee het tekort aan te vullen !

Vitamine D als toevoeging aan margarine

De voedingsindustrie heeft het gebrek aan vitamine D aangegrepen om hun minderwaardig product te verrijken met 7.5 µg (300 i.e.) per 100 gram.
Dat maakt volgens ons echter van de geharde olien nog geen gezonde optie !

Belangrijke Co-Factoren bij de aanmaak van VIT D

Naast het innemen van Vitamine D als supplement is het erg belangrijke ook het effect ervan te ondersteunen met zoveel mogelijk Co-Factoren. Deze zijn eigenlijk onmisbaar om een blijvend effect te bekomen en overdosering te vermijden. Vitamine K2 en de mineralen Boor, Zink en Magnesium.

Bloedwaarden van Vitamine D

Volgens medische bloedanalyse : 20 – 50 ng/ml of 50 – 125 nmol/l
Volgens orthomoleculaire tendensen :
Onvoldoende : 10 – 20 ng/ml of 25 – 50 mmol/l
Hypovitaminose D : 20 – 40 ng/ml of 50 – 100 nmol/l
Optimaal : 40 – 100 ng/ml of 100 – 250 nmol/l

Gewenste dosering Vitamine D

Afhankelijk van de geraadpleegde specialist terzake komen dosissen van minimaal 1000IE tot 5000IE voor.
Een geleidelijk opbouw en volgehouden dagelijkse suplementatie lijkt de beste weg.
Megadosissen vragen om medische begeleiding.

Vit D suplementeren of onder de zonnebank gaan

Osta K2 en D3 Algae van Vitakruid
Vitamine D3 en K2 vormen een krachtig duo

Best opneembare vorm van Vitamine D

Vitamine D3 en K2 zijn vetoplosbare vitamines die bijgevolg beter werken ingenomen met de maaltijd die ook wat vet bevat.

Dr Holick on Vitamine D